De lange geschiedenis van de Volkswagen Transporter.

De Volkswagen Transporter mag beschouwd worden als de basis van alle bestelauto's. Wereldberoemd is de schets die de Nederlander Ben Pon in 1947 bij een fabrieksbezoek in Wolfsburg maakte, en waarop de eerste Transporter werd gebaseerd. Pon ontleende zijn schets trouwens aan een transportkar die werknemers van de Kever-fabriek in elkaar hadden geknutseld om zware onderdelen te verplaatsen.

VW Transporter 1950
VW Typ2, bouwjaar 1950, 1131 cc 4 cilinder boxer, 18 kW/25 pk, 80 km/h

De eerste Transporter heet "Typ 2". Met "Typ 1" wordt namelijk de Kever aangeduid. In 1949 wordt hij op de markt gebracht. Een busje, geschikt voor het vervoer van "alle mogelijke goederen, overal ter wereld". Het laadvermogen bedraagt een behoorlijke 760 kg. Het vermogen van de Kever-motor (uiteraard achterin) is slechts 25 pk. De topsnelheid: 80 km/h.

De Transporters van de eerste productiejaren worden nu liefdevol "Spijlbussen" genoemd, naar de tussenspijl in de voorruit. De productie van deze bus begon in 1950, en in 1955 moet de productie vanwege het enorme succes verhuizen naar een nieuwe fabriekshal in Hannover. Nog altijd wordt de Transporter daar gebouwd.

VW Transporter 1950
Nog een VW Typ2 uit bouwjaar 1950, te zien in het Volkswagen-museum.

In de jaren zestig ontwikkelt Volkswagen de T2. De carrosserie is robuuster, wegligging en remmen zijn beter, en de motor is sterker. Halverwege de jaren-70 wordt een update uitgevoerd en verschijnt de T2b, nog steeds met luchtgekoelde motor. Eind zeventiger jaren maakt de luchtkoeling plaats voor vloeistofkoeling in de modernere Transporter T3. De motor blijft nog steeds achterin. Ook een 4x4 versie wordt leverbaar.

VariŽteit aan uitvoeringen VW Transporter
VW Bus wordt een succesverhaal, met ontelbare toepassingen.

Rond 1985 blijkt het design van de Transporter niet meer te voldoen. Volkswagen verliest zijn marktleidende positie. De Duitse ingenieurs gaan aan de slag met een geheel nieuw ontwerp. De T4 ziet in 1990 het levenslicht, met een gestroomlijnde carrosserie, de motor voorin en voorwielaandrijving. Er komt ook een verlengde versie.

VW Transporter 2010
Nieuwste Transporter, in verhoogde / verlengde uitvoering. Wij kunnen u deze bedrijfswagen eventueel leveren.

In 2004 komt de Transporter T5 op de markt, een in veel opzichten verbeterd model. In 2009 wordt een modelupdate uitgevoerd en wordt de huidige serie transporters leverbaar.

Een compleet overzicht van de geschiedenis van de Transporter vindt u op bedrijfsauto.com.

Heeft u interesse in het kopen van een nieuwe of gebruikte Volkswagen Transporter? Neemt u dan contact met ons op.